Lagordbok

Mönsterregistrering

Vad är det och vad betyder det?

Beskrivning av den juridiska termen Mönsterregistrering:

Mönsterregistrering är en form av immaterialrättsligt skydd i Sverige som handlar om att skydda utseendet på en produkt eller en del av en produkt. Det kan röra sig om tredimensionella former eller tvådimensionella mönster, till exempel tygmönster, industriella designelement, leksaker, möbler, modeartiklar, eller varierande verktyg och instrument. Det viktiga är att mönstret är nytt och har individuell karaktär, vilket innebär att intrycket det ger hos en informerad användare skiljer sig från intrycket som ges av andra mönster som är tillgängliga för allmänheten.

När ett mönster registreras erhåller innehavaren en exklusiv rätt att använda mönstret och förbjuda andra från att använda det kommersiellt utan tillstånd. Denna rättighetsperiod kan vara upp till 25 år, förnybart var femte år. För att registrera ett mönster, måste man lämna in en ansökan till Patent- och registreringsverket (PRV) i Sverige. Det krävs att mönstret presenteras på ett sådant vis att dess unika egenskaper tydligt kan skönjas, vilket kan innefatta bilder, teckningar eller andra lämpliga beskrivningar.

Skyddet som mönsterregistrering ger är betydelsefullt då det inte bara förhindrar kopiering av designen, men även ger innehavaren en starkare ställning på marknaden. Det kan även vara en värdefull tillgång i företagets portfölj och kan licensieras ut eller användas som säkerhet vid finansiella affärer.

Registreringen ger också en bevisfördel. Om tvist uppkommer rörande mönsterrätten, är det den som inte innehar registreringen som bär bevisbördan för att visa att det inte föreligger intrång eller att mönstret inte uppfyller kraven för skydd.

Mönsterregistrering är dock inte tillämplig för allt och det finns specifika undantag. Till exempel kan mönster som dikteras enbart av en produkts tekniska funktion inte registreras. Likaså gäller inte mönsterregistrering för egenskaper i en produkt som måste reproduceras exakt för att produkten ska kunna kopplas samman med en annan produkt, för att de tillsammans ska kunna utföra sin funktion (s.k. ’måste-passa’-undantaget).

Rättsligt sammanhang i vilket termen Mönsterregistrering får användas:

Ett företag som designar och producerar designerstolar kan dra stor nytta av mönsterregistrering. Genom att registrera designen på sina stolar säkerställer de att den unika formgivningen skyddas från konkurrenter som kan vara intresserade av att kopiera utseendet för att dra fördel av företagets forskning, utveckling och marknadsföring. Om företaget märker att en liknande stol dyker upp på marknaden kan de, med stöd av sin registrering, ingripa juridiskt mot den intrångsgörande parten. Det kan handla om allt från att begära ett förbud mot fortsatt försäljning av de intrångsgörande stolarna till att kräva skadestånd för förlorad försäljning och goodwill.

Ett annat exempel kan vara ett modeföretag som skapar en ny präglad mönsterdesign för handväskor. Genom att ha sin mönsterdesign registrerad kan modeföretaget förhindra att andra företag i modeindustrin nyttjar samma design på sina produkter, vilket därmed upprätthåller en unik position på marknaden och skyddar företagets brand.

Det är av största vikt att företag och designers är medvetna om värdet av att registrera sina mönster och agerar för att säkerställa detta skydd. Ett effektivt mönsterskydd kan betyda skillnaden mellan en framgångsrik produkt och en som enkelt kan kopieras och därmed förlora sin konkurrensfördel. Den juridiska ställningen som en mönsterregistrering ger är därför en grundläggande del av den immateriella rättsordningen i Sverige.

Denna webbplats är endast avsedd i informationssyfte och kan innehålla felaktigheter. Den bör inte användas som ersättning för professionell juridisk rådgivning.