Lagordbok

Säkerhetsåtgärd

Vad är det och vad betyder det?

Beskrivning av den juridiska termen Säkerhetsåtgärd:

Säkerhetsåtgärd är en term inom den svenska rättsordningen som syftar till olika former av rättsliga åtgärder som vidtas för att hantera personer som anses utgöra en fara för sig själva eller för andra, och som inte kan dömas till fängelse. Syftet med säkerhetsåtgärder är dubbeltydigt: dels att skydda samhället från faran för brott, dels att ge den brottsbelagda personen den vård eller det stöd som behövs för att minska risken för återfall i brott. Säkerhetsåtgärderna omfattar såväl rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, som överföring till annan vårdinstitution, och skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

För att en säkerhetsåtgärd ska komma i fråga krävs oftast att den tilltalade lider av en allvarlig psykisk störning, har begått ett brott av allvarlig karaktär och att det finns en påtaglig risk för återfall. Det kan också vara så att den dömde inte kan göras straffrättsligt ansvarig på grund av sin psykiska störning och därmed inte kan dömas till ett vanligt straff. Istället blir säkerhetsåtgärden ett alternativ.

Inom ramen för säkerhetsåtgärder finns också möjligheten att använda elektronisk fotboja och andra övervakningstekniker, vilka utgör en mindre ingripande form av säkerhetsåtgärd. Dessa används för att övervaka den dömdas rörelser som ett alternativ till anstaltsplatser eller som ett komplement till andra behandlingsinsatser.

Rättspsykiatrisk vård är den mest ingripande formen av säkerhetsåtgärd och används när den dömde anses vara farlig på grund av sin psykiska störning och där en vårdplacering anses nödvändig för att skydda allmänheten. Beslut om sådan vård fattas av domstol och sker på särskilda säkra avdelningar inom den psykiatriska vården. Ett beslut om rättspsykiatrisk vård kan förenas med en särskild utskrivningsprövning vilket innebär att en person initialt inte har något slutdatum för sin vård. Istället görs regelbundna bedömningar av behandlingsbehovet och risken för återfall i brott för att bestämma om eller när personen kan skrivas ut.

Rättsligt sammanhang i vilket termen Säkerhetsåtgärd får användas:

En typisk situation där en säkerhetsåtgärd tillämpas är när en individ döms för ett allvarligt brott som mord eller grov misshandel och där det konstateras att personen vid tidpunkten för brottet led av en allvarlig psykisk störning vilket gör att han eller hon inte kan hållas straffrättsligt ansvarig. Istället för att dömas till fängelse placeras personen på en rättspsykiatrisk klinik där vården är inriktad på att minska risken för återfall samtidigt som det ges ett skydd till samhället. Personens tillstånd och möjlighet till framtida frigivning bedöms regelbundet av relevant vårdinstans och juridisk myndighet.

Ytterligare ett exempel är när en förövare döms för flera fall av grova rån och där det genom en rättspsykiatrisk undersökning fastställs att personen lider av en psykisk störning som inte utesluter straffrättsligt ansvar men som påverkar hans eller hennes förmåga att avstå från brott i framtiden. I sådana fall kan en kombination av fängelse och säkerhetsåtgärd utdömas, med det primära målet att skydda samhället och sekundärt att ge rätt stöd och behandling för att förhindra nya brott efter avtjänat straff.

Säkerhetsåtgärder spelar en central roll i den svenska rättsskipningen genom att balansera behovet av samhällsskydd med en human straffrätt och en strävan efter rehabilitering. Åtgärderna möjliggör en anpassad hantering av individuella fall där standardstraff inte ses som en tillräcklig eller lämplig åtgärd, och de bidrar till ett flexibelt rättssystem som kan hantera komplexiteten i brott och straff.

Denna webbplats är endast avsedd i informationssyfte och kan innehålla felaktigheter. Den bör inte användas som ersättning för professionell juridisk rådgivning.