Beskrivning av den juridiska termen Skadestånd:
Skadestånd är en rättslig term som används för att beskriva ekonomisk kompensation som en part, skadelidande, kan bli berättigad till när denne har lidit skada på grund av en annan parts handlingar eller underlåtenhet att agera. Inom den svenska rättssystemet regleras anspråk på ersättningen genom Skadeståndslagen (1972:207). Syftet med ersättningen är att återställa skadelidandes ekonomiska position till det läge som skulle ha räknats före skadegörelsen, eller att kompensera för lidande (ideell skada) som inte direkt kan mätas i ekonomiska termer.
Skadestånd kan delas upp i olika kategorier beroende på skadans natur och omständigheterna kring hur den uppstått. Ren förmögenhetsskada avser den ekonomiska förlust som uppkommer direkt, exempelvis genom förstörd egendom eller förlorad inkomst. Personskada innefattar fysisk eller psykisk skada på en person, medan ideell skada kompenserar för icke-ekonomiskt lidande, såsom sorg eller smärta. Dessutom kan det finnas krav på skadestånd för kränkning, där den skadelidandes personliga rättigheter har åsidosatts.
Det grundläggande villkoret för att bli skyldig att betala ersättningen är att det måste finnas ett orsakssamband mellan gärningsmanens handling och den uppkomna skadan. Dessutom måste skadan ha varit en förutsebar konsekvens av gärningsmannens agerande. Inom kontraktsrelationer blir den skadevållande parten ofta skyldig att ersätta vid avtalsbrott. Utöver kontraktsmässiga relationer kan ersättningsskyldighet uppkomma vid så kallade deliktsansvar, det vill säga när någon orsakar skada genom en handling som strider mot lag, exempelvis genom olyckor eller brott.
Ett ansvar för att betala ersättningen kan vara strikt, vilket innebär att gärningsmannen kan hållas ansvarig utan att denna varit oaktsam eller uppsåtlig, beroende på specifika omständigheter och lagar som reglerar verksamheter som medför särskild risk. I andra fall krävs det att det föreligger vårdslöshet eller uppsåt för att ersättningsskyldighet ska uppstå.
Rättsligt sammanhang i vilket termen Skadestånd får användas:
Ett praktiskt exempel på skadeståndsreglering i Sverige kan uppkomma när en arbetstagare skadas på arbetsplatsen på grund av arbetsgivarens underlåtenhet att följa arbetsmiljölagen. Arbetstagaren kan i detta fall vara berättigad till skadestånd för såväl ren förmögenhetsskada, som medicinska kostnader och förlorad arbetsinkomst, som för ideell skada för den fysiska smärta och det psykiska lidande som skadan har orsakat.
I ett annat scenario kan en person som utsatts för en förtalskampanj ansöka om skadestånd för den kränkning och det ideella lidandet som förtalskampanjen har lett till. Den kränktes goda namn och rykte har skadats vilket kan ge rätt till ekonomisk kompensation under svensk rätt.
Betydelsen av skadestånd inom den svenska rättsskipningen kan inte underskattas då det är ett väsentligt verktyg för att tillerkänna individer och företag ersättning när de har lidit skada genom andras handlingar. Det erbjuder ett medel för upprättelse och återställande av den skadelidandes position, samt fungerar avskräckande och uppfostrande för att förhindra framtida skador och rättsöverträdelser.