Beskrivning av den juridiska termen Tystnadsplikt:
Tystnadsplikt är en rättslig förpliktelse för vissa yrkesgrupper att inte avslöja information som de fått kännedom om i sitt yrkesutövande. Denna skyldighet är avsedd att skydda den personliga integriteten och för att bevara förtroendet mellan till exempel klient och advokat, patient och läkare, eller bankkund och banktjänsteman.
I Sverige regleras tystnadsplikten genom olika lagar beroende på verksamhetsområdet. För vårdpersonal finns bestämmelser i patientdatalagen och i hälso- och sjukvårdslagen, för advokater i rättegångsbalken och för offentliganställda i offentlighets- och sekretesslagen. Tystnadsplikten kan även följa av arbetsrättsliga avtal eller yrkesetiska regler.
En central aspekt av tystnadsplikten är att den även gäller efter att tjänsteförhållandet har upphört. Det betyder att även efter en person har slutat sin anställning är vederbörande fortfarande bunden av tystnadsplikten avseende de uppgifter som de blivit förtröstade med under anställningstiden. Överträdelse av tystnadsplikten kan leda till disciplinära åtgärder, skadeståndsansvar och i vissa fall brott mot sekretess, vilket kan resultera i straffansvar.
Det finns dock undantag från tystnadsplikten. En sådan situation kan uppkomma då det finns en lagstadgad anmälningsskyldighet som exempelvis vid misstanke om vissa brott eller då det är fråga om samtycke från den person vars uppgifter det handlar om. Också i samband med myndighetsutövning kan tystnadsplikten luckras upp om det finns lagstöd för att avslöja informationen för att fullgöra en lagstadgad uppgift.
Utöver de rent juridiska aspekterna har tystnadsplikten en djupgående etisk dimension. Den markerar gränsen för hur personinformation bör hanteras i ett förtroendefullt samhälle och spelar en stor roll för tilliten mellan individer och de professioner som innefattar tystnadsplikten.
Rättsligt sammanhang i vilket termen Tystnadsplikt får användas:
Ett praktiskt exempel där tystnadsplikten spelar en stor roll är inom sjukvården. En läkare som har hand om en patient är skyldig att inte avslöja känslig information om patientens hälsa till utomstående. Om en läkare kommer till kännedom om att en patient lider av en allvarlig sjukdom är hen skyldig att hålla denna information inom vårdens väggar. Patientens arbetsgivare, till och med närstående utan patientens samtycke, har inte rätt att få denna information.
Ett annat exempel är inom banksektorn. Banktjänstemän har insyn i kunders ekonomiska liv och hanterar mycket personlig och känslig information genom exempelvis kreditupplysningar eller investeringsbeslut. De är skyldiga att inte avslöja denna information till tredje part. Detta är av något största vikt för att kunder ska kunna ha förtroende för sin bank och för att säkerställa integriteten i finansiella transaktioner.
Tystnadsplikten är en grundsten i den svenska rättsordningen och integritetsskyddet. Den garanterar inte bara individens rätt till privatliv utan upprätthåller också det grundläggande förtroendet mellan medborgare och de professioner som i sitt arbete hanterar känslig information. Överträdelser av tystnadsplikten eroderar detta förtroende och kan därför få allvarliga konsekvenser för den samhällsstruktur vi tar för given.